Rugby

Táborosi Ádám Rugby-zik

A rugby nem olyan kemény sport. Ez nem az amerikai foci, amire egyesek gondolnak. Ebben a sportban nem kell olyan nagy ruha. Ide csak dupla rövidnadrág kell és fogvédő, és még stopnis cipő kell, semmi más.

A labda sem olyan, amit az amerikai filmekben látunk, nem barna, és nem is varrott, és nincs olyan csücske. Lehet, hogy a csapatunknak lesznek új labdái.

Lassan már úgy néz ki, hogy lesz mezünk is.

A 91"-es Rugby Club felnőttjei már sok jó eredményt értek el. Legutóbb a Battaiak voltak Szentesen és jól elgyepáltuk őket. Már volt a felnőtteknél a Skótok is, de azok sajnos elgyepáltak minket. Nemrég volt nálunk a Békéscsaba. 52 : 14 - re elvertük őket. Pár évvel ezelőtt a bajnokságban is elgyepálták őket a 91" - esek. Akkor úgy ünnepelték meg, hogy hátul a kistóban fürödtek meg. A mi csapatunk is kinnt volt a mostani meccsen, és nagyon izgultunk, mert az első 40 percben a Békéscsaba vezetett. (Azt tudni kell, hogy, hogy a nagyoknak kétszer 40 perc van, a kicsiknek pedig kétszer 30 perc). Szóval, a második félidőben nagyon sok pontot szereztünk. A végén persze mi nyertünk.

A felnőtteknél úgy van a pontszerzés, hogy egy cél ér 5 pontot, és a cél után pedig kell rugni egyet, de úgy, hogy a felezőléc fölé.

Mi is nemsokára játszunk meccseket, október végén. Az a jó a mi csapatunkban, hogy az egyik gyors a másik erős, és még vannak, akik jók a tolongásban. Minekünk már kivan a csapatunk. A felnőtteknél egy csapat 13 fő, nálunk pedig 7 fő, de a mi csapatunk 8 fős.

A nagyok csapatába van egy jó rugbys, az a beceneve, hogy Csülök. Meg még van egy jó rugbys, az szokta rugni a labdát a cél után. Az ő beceneve, hogy Börni. Az én becenevem Husom.  

Ezek az edzések a nagyoknak és a kicsiknek is a MÁV pályán voltak eddig, de most a Damó suli tornatermében vannak. Minekünk 2 vagy 3 edzésünk szokott lenni, egy héten.

Erre a sportra jöhet vékony, duci, alacsony és magas is.

Az edzőnk neve Robi bácsi. És még van egy edzőnk, Gáspár Edit (Damós) tanár néni.

Nálunk is bevezetik a tagdíjat, ami 200 forint.

SZABÁLYOK

Előszabály: A rugbyben nincs előre dobás. Nincs fojtás. A szerelés csak csípőtől lefele van.

A többi szabály: A cél után a rugás, merőlegesen onnan, ahol le lett téve a labda, a vonalon belül onnantól, 22 méterről történik a rugás. Csak a rugó lőheti el a labdát. A labda, ha kimegy az oldalvonalon, akkor a bedobás úgy történik, hogy van direkt egy dobó. Föláll a csapat, 2 ember felemel még egy embert, a másik csapat is ugyanezt csinálja, és valamelyik ember hamarabb elkapja a labdát, és lepasszolja. Szóval ehhez 4 ember kell. Ez a felnőttek szabályai. És míg máluk 2 x 45 percig van a játék.

 A mi szabályainkhoz csak annyit tennék hozzá, hogy nálunk nincs rugás. És a pályán keresztbe játszunk. Na és nálunk nincs direkt dobó. Nálunk 2 x 30 percig van a játék.

KÜLFÖLDI RÖGBY

A szentesi csapat Magyarországon az egyik legjobb.

Ez a sport Nagy-Britanniából származik. Egyszerre 11-en vannak a pályán.

Az Új-Zélandi rögby már-már vallásszámba megy. Temploma az aucklandi Eden Parkstadion, és megvannak a sajátos szertartásaik is. A feketék minden meccsük előtt ...járnak: a csapat tagjai, kimeredt szemmel, kiöltött nyelvvel döngetik a mellüket, dühöngnek a pálya gyepén, és maori csatakiálltást skandálnak. Ezzel a hátborzongató teljesítménnyel, bemutatkozással, az Új-Zélandi csapatok mán a kezdőrugás előtt pszichológiai előnyre tesznek szert. A nézők lelkes buzdítását élvezik.

És így más sportágban is fekete a mez. És ők is feketében játszanak.